Економ-доставка по Харкову від 200 грн. При оплаті карткою єВідновлення доставка БЕЗКОШТОВНА!
  • (093) 170-14-17
  • (093) 170-86-45
  • (050) 446-55-15
  • (098) 864-80-44
  • (095) 050-10-92
  • (067) 533-43-99
  • (067) 88-790-88
  • (099) 49-175-29
  • Відділ по роботі з юридичними особами:
  • (067) 533-27-88
  • (050) 447-86-05
  • Відділ логістики:
  • (067) 621-92-38
  • (095) 389-46-45
  • Постачальникам і партнерам:
  • (050) 564-50-50
  • (067) 634-64-60
  • Бухгалтерія:
  • (095) 389-25-45
  • HR-відділ:
  • (050) 424-10-92

8.00 - 21.00
(без вихідних)
Харків
Замовити розрахунок
Харків
Каталог товарів
Харків
0 Товарів:
0 грн.
Корзина
0 compare Порівняння
0 wishlist Обране

Пінополістирол чи пінопласт - у чому різниця?

При виборі теплоізоляційного матеріалу для будівництва можуть виникнути проблеми. Пінопласт та пінополістирол – одні з найпопулярніших будівельних матеріалів для утеплення.
Однак не всі покупці знають, чим вони відрізняються, адже, на перший погляд, вони дуже схожі, і тому складно визначитися. Якщо добре розібратися в цьому питанні, можна зрозуміти, що різниця між цими поняттями є дуже значуща.
Пінопласт є більш поширеним теплоізоляційним матеріалом за рахунок своєї невеликої вартості, проте пінополістирол має кращі експлуатаційні характеристики та тривалий термін служби.
Зміст:
  1. Різниця технології виготовлення
  2. Порівняння властивостей пінопласту EPS та пінополістиролу XPS
  3. Висновок
  4. FAQ

Відмінності технології виготовлення 

Щоб вибрати пінопласт EPS або пінополістирол XPS (ЕППС), спочатку рекомендується загалом розібратися в технологіях їх виготовлення. Адже методи виробництва зрештою безпосередньо впливають на експлуатаційні характеристики.

Технологія виробництва пінопласту (EPS)

Цей матеріал виробляють методом спінювання стиролу. Процес перероблення у такий спосіб на заключних етапах призводить до формування гранул. Після нагрівання ці гранули збільшуються в розмірах до 30 разів і під дією гарячої водяної пари спікаються (зварюються) між собою в спеціальній блок-формі. Таким чином, утворюються добре відомі всім пінопластові плити, що складаються з безлічі з'єднаних один з одним гранул.

Технологія виробництва пінополістиролу (XPS)

Технологія виробництва екструдованого пінополістиролу (інші назви – XPS, спінений полістирол, пінолекс) більш складна і ґрунтується на методі екструзії. Полістирол поміщають у спеціальний агрегат – екструдер, де він розплавляється до в'язкого стану. Далі під тиском ця маса видавлюється через спеціальний отвір (форму), при цьому відбувається заповнення осередків газом. В результаті виходить однорідний матеріал із цільною структурою, що не має мікропор, тому вода і повітря не можуть проникнути всередину осередків.

Область застосування та властивості.

Порівняння властивостей пінопласту EPS та пінополістиролу XPS

Обидва матеріали мають однакову сировину для виготовлення – полістирол. Розрізняються лише способи виробництва, що впливають на кінцеві експлуатаційні властивості утеплювача.
 
Отже, пінопласт (EPS) виробляється наступним чином: гранули полістиролу обробляються гарячою водяною парою, внаслідок чого вони збільшуються і з'єднуються один з одним. По суті, пінопласт – це склеєні між собою кульки. На етапі збільшення полістирольних гранул утворюються мікропори, заповнені повітрям, що робить цей матеріал дуже крихким.

Теплопровідність

Теплопровідність – одна із найважливіших характеристик утеплювача. Як ми вже писали вище – що менше цей показник, то краще. Теплопровідність пінополістиролу становить приблизно 0,028 Вт/мк, а пінопласту – 0,039 Вт/мк.Це означає, що утеплення пінополістиролом є економічно вигідним рішенням, оскільки вам знадобиться менша товщина шару.

Стійкість до механічних пошкоджень

Як ми писали вище, пінополістирол має цілісну монолітну структуру, тоді як пінопласт складається з просто з'єднаних між собою куль полістиролу. Це істотно впливає на міцність матеріалу, у пінополістиролу вона більша за п'ять. На відміну від EPS, плити XPS витримують значні навантаження, пов'язані з усадкою та деформацією будівель, перепадами температур та іншими факторами.
 
Матеріал Щільність кг/м3 Міцність на вигин, МПа Міцність на стиск, МПа
Пінопласт 8-35 0,07 – 0,2 0,05 – 0,2
Пінополістирол 30-45 0,25 – 0,7 0,2 – 0,6

Водостійкість

Гідрофобність – здатність поглинання, а також важливий пункт при виборі утеплювача. Показник цієї характеристики має бути мінімальним, оскільки при вбиранні води утеплювач втрачає свої теплоізоляційні властивості, збільшується у вазі та згодом гниє та руйнується.Пінополістирол взагалі практично не вбирає вологу, на відміну від пінопласту (у нього рівень водопоглинання в 10 разів більший), тому при теплоізоляції фасадів, фундаментів, цоколів та інших конструкцій, що знаходяться в умовах підвищеної вологості, рекомендується використовувати саме його.

Займистість теплоізоляційних матеріалів

По класу горючості порівнювані матеріали не відрізняються. Залежно від вмісту у складі різних домішок, група горючості виробів на основі полістиролу може бути Г2 (нормально горючі) або Г3 (сильно горючі).
При виготовленні сировини для пінопласту EPS композицію гранул додають антипірени, які наділяють готовий пінопласт здатністю до самозагасання. Результати випробувань свідчать, що час гасіння якісного матеріалу коливається від 0 до 4 секунд.
Щоб пінополістирол XPS став самозагасаючим (з групою горючості Г1), антипірени додають безпосередньо при виготовленні матеріалу, змішуючи або перемішуючи антипірен з гранулами.

Шумоізоляція матеріалів

Різниці між пінопластом EPS і пінополістиролом XPS у їхній здатності забезпечувати звукоізоляцію майже немає. Обидва матеріали підходять лише для невеликого зниження рівня звукової хвилі (до 50 дБ). Не слід повністю покладатися на них, якщо вам доведеться захищатись від надмірно високого рівня децибелів.

Паропроникність пінопласту та пінополістиролу

Матеріали для утеплення, що мають високий рівень паропроникності та відомі як "дихаючі", рекомендується використовувати разом із пароізоляційним шаром. В іншому випадку існує ризик утворення вологи в теплоізоляційному "порізі" та проникненні вологи утеплювачем.
Пінопласт EPS і пінополістирол XPS мають мінімальну паропроникність, тому не потребують додаткового ізоляційного шару. У пінополістиролу цей показник становить 0,006 мг/(м*год*Па), у пінопласту – від 0,018 до 0,024 мг/(м*год*Па).

Усадка та деформація пінопласту EPS та пінополістиролу XPS

Пінопласт EPS має схильність до усадки, яка проявляється при нагріванні матеріалу, тому краще не використовувати його при теплоізоляції систем теплої підлоги. Пінополістирол XPS не має таких проблем, оскільки практично не піддається усадці.

Екологічність матеріалів

При зовнішньому утепленні або пінополістирол XPS, або пінопласт EPS не можуть завдати шкоди. Це органічні матеріали, абсолютно нейтральні до довкілля. Навіть за внутрішньої теплоізоляції вони абсолютно безпечні.

Монтаж та тривалість експлуатації

Багато хто вирішує самостійно утеплювати свій будинок за допомогою пінопласту EPS та пінополістиролу XPS, навіть не маючи значного досвіду. З обома видами теплоізоляційних матеріалів досить просто працювати.
Пінопласт EPS відрізняється легкістю, його можна обрізати та приклеїти до стін.Пінополістирол XPS має спеціальні пази, що спрощують укладання та паспортизацію плит, а також зменшують тепла.

Монтаж та тривалість експлуатації

Багато хто вирішує самостійно утеплювати свій будинок за допомогою пінопласту EPS та пінополістиролу XPS, навіть не маючи значного досвіду. З обома видами теплоізоляційних матеріалів досить просто працювати.
Пінопласт EPS відрізняється легкістю, його можна обрізати та приклеїти до стін. Пінополістирол XPS має спеціальні пази, що спрощують укладання та паспортизацію плит, а також зменшують тепловтрати.
Щодо тривалості служби, обидва матеріали не відрізняються значно. При правильному укладанні та експлуатації обидва можуть прослужити не менше 50 років. Допустимий температурний діапазон для використання від -40 °C до +70 °C.

Висновок

Екструдований пінополістирол має перевагу перед пінопластом практично за всіма параметрами, крім вартості. При теплоізоляції місць, що не мають великих навантажень, вигідніше придбати пінопласт. Перед покупкою рекомендуємо заздалегідь знати, де використовуватиметься утеплювач, щоб зробити правильний вибір.

FAQ

Які властивості пінополістиролу?

Пінополістирол має високу термічну ізоляцію, легкість і міцність. Його широко використовують для теплоізоляції стін, покрівель, підлог та інших будівельних конструкцій.

Безпечний пінополістирол для здоров'я?

Пінополістирол є стійким до розкладання та хімічно стійким матеріалом. Однак при виробництві та витраті матеріалу може виділятися певна кількість хімічних речовин.При використанні відповідно до виробничих стандартів ризик для здоров'я зазвичай невеликий.

Чи можна переробляти пінополістирол?

Перероблення пінополістиролу може бути обмежено, але існують ініціативи та технології для його вторинної обробки. Важливо дотримуватись відповідних екологічних стандартів та програм вторинного використання.

Чи можна використовувати пінопласт у зовнішній обробці будинку?

Так, пінопласт часто використовується для зовнішньої теплоізоляції фасадів. Він допомагає підвищити енергоефективність будівлі та створити комфортний мікроклімат усередині.
Каталог Контакти Telegram Viber
Вгору